Zo kies je de juiste pomp

06 Feb 2021

Zo kies je de juiste pomp

Ben je op zoek naar een pomp voor in en om het huis? Dan kan dan best lastig zijn aangezien er veel soorten verschillende tuinpompen zijn. Elke tuinpomp heeft weer z’n eigen toepassingen. Hieronder gaan we verschillende soorten pompen bespreken om er zo voor te zorgen dat je de juiste tuinpomp aanschaft. 

Dompelpompen

We beginnen eerst met een dompelpomp! Dit is een waterpomp die in het water geplaatst moet worden. Vaak worden deze pompen gebruikt om water weg te pompen uit een vijver, zwembad of een kelder. Hierdoor kan je voorkomen dat de kelder met grondwater komt onder te staan. De dompelpomp heeft z'n naam te danken doordat je de pomp onder water dompelt. De onderkant van de dompelpomp bevat een aanzuigrooster, hierdoor kan het water direct de pomp in gezogen worden. 

Hydrofoorpomp

Een hydrofoorpomp is een drukverhogingspomp, hij is zelfzuigend. Deze pomp wordt ingezet bij het verhogen van waterdruk in een waterleiding. Zoals water voor de tuin, water voor toiletten en water voor wasmachines. Wanneer je handmatig wil beregenen kan je het beste kiezen voor een een hydrofoorpomp. Je kan dan de tuin besproeien met een handpistool. Je kunt ook de hydrofoorpomp makkelijk aansluiten op waaiers en sproeiers.

Regentonpompen

Een regentonpomp is een modern systeem om makkelijk uw regenton te legen. De regentonpomp wordt geplaatst in de regenton, en het kraantje wordt over de rand van de regenton gehangen. Aan het kraantje moet dan een tuinslang worden bevestigd, hierdoor kan de hele tuin op een eenvoudige manier van water worden voorzien. De regentonpomp hoeft niet op een handmatige wijze bediend te worden, waardoor het water uit de regenton halen erg makkelijk is.

Beregeningspompen

Je kunt een beregeningspomp gebruiken voor de beregening van tuinen en weilanden. Beregeningspompen zijn vaak nodig hier in Nederland, aangezien we vaak niet weten wanneer het gaat regenen. Het kan daarom ook zo voorkomen dat het weken achter elkaar regent, hierdoor kan er regenoverlast ontstaan. Door een beregeningspomp kan je ervoor zorgen dat je tuin over voldoende water beschikt. Een beregeningspomp heeft veel voordelen. Zo kan je met deze pomp er altijd voor zorgen dat je land over voldoende water beschikt. Je hoeft niet meer met de hand het stuk grond van water te voorzien. Je kunt deze pompen makkelijk op verschillende waterbronnen aansluiten, zoals kanalen en sloten. Bij het kopen van een beregeningspomp moet je op de volgende punten letten. Onderzoek wat de pompcapaciteit is van de pomp. Wanneer je bijvoorbeeld een groot oppervlakte nodig hebt om te besproeien, heb je een hoge pompcapaciteit nodig. De aanzuigdiepte is hoe laag de aanzuigslang van de pomp in het water mag hangen. De maximale opvoerhoogte is de maximale druk die een pomp kan leveren.