Wandverlichting het perfecte licht voor zowel binnen als buiten

21 Dec 2020

Wandverlichting het perfecte licht voor zowel binnen als buiten

Je bent bezig met het vernieuwen van je interieur in huis, en daar horen nieuwe lampen bij. Je hebt door middel van een lichtplan een plan gemaakt voor nieuwe lichten in huis. Bij een lichtplan horen ook nieuwe lampen. Je hebt gekozen voor een mooie wandlamp, om de muur achter de bank wat meer te benadrukken. Maar naast dat je in huis flink aan de slag gaat, is buiten ook toe aan nieuwe verlichting In dit artikel ga ik je vertellen hoe je een wandlamp moet monteren zowel binnen als buiten. 

Wandlamp binnen

Met wandlampen kan je extra sfeer in huis creëren, door ze op een wand te monteren die donker is. Ook kan een wandlamp voor diepte zorgen in je interieur, dit geeft een leuk effect in je huiskamer. Maar hoe monteer je een wandlamp? Het kan lastig zijn om een geschikte hoogte te kiezen voor je wandlamp, want hij moet ook weer niet te laag hangen want dan ontstaat er geen lichteffect. Over het algemeen monteer je een wandlamp op ongeveer 1,70 meter hoog. Je moet als regel nemen dat de wandlamp ongeveer op ooghoogte hangt, hierdoor kan de lamp niet in je ogen schijnen want dat kan erg storend zijn. Maar het is ook een persoonlijke kwestie, als jij de wandlamp iets lager als 1,70 meter wilt hangen is dat ook prima. Als je met meerdere mensen in huis woont, kan je de gemiddelde ooghoogtes gebruiken om een juiste hoogte te vinden voor de lamp. Dit geldt eigenlijk hetzelfde voor plafondlampen, je moet hierbij ook rekening houden met iedereens lengte. Je kunt hierbij kiezen voor een opvallende plafondlamp industrieel, hierbij weet je zeker dat niemand zijn hoofd er tegen aan stoot.

Muurlamp buiten

Een buitenlamp is wel iets heel anders dan een binnenlamp. Zeker bij een muurlamp moet je erop letten dat er wel een kabeldoos buiten aanwezig is. Je moet de stroom aftakken van de bestaande kabeldoos buiten, naar de muurlamp die je wilt ophangen. Je hebt verschillende buitenlampen waaruit je kunt kiezen, zo bestaan er lampen met een sensor dit is er handig voor als het donker is. De lamp neemt met een sensor waar dat er iets beweegt, waardoor het licht aan gaat. De voordelen van deze lamp is voornamelijk dat het inbrekers afschrikt en daarnaast bespaar je ook nog veel energiekosten aangezien de lamp alleen aangaat als er beweging wordt waargenomen. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon kiezen voor een wandlamp zonder sensor, deze kun je instellen met een tijdschakelaar. Het handige van een tijdschakelaar is dat je hem kan instellen qua tijd, als het winter is kan je de lamp eerder laten aan gaan.  Een tip die ik je wil geven is dat wanneer je de kabel niet van de kabeldoos over muur naar de lamp wilt doortrekken, dat je dan gebruik kan maken van een grondkabel. Je kunt dan vanaf de kabeldoos in de grond de kabel naar de lamp toe leggen. Bedenk wel dat je met een grondkabel 60 centimeter de grond in moet en dat de kabel voorzien moet zijn van een stalen mantel.