Voor welke tuinaanleg ga jij?

18 Jan 2021

Voor welke tuinaanleg ga jij?

Als je van plan bent om graszoden aan te schaffen is het verstandig om je eerst goed te verdiepen in het product voordat je het aanschaft. Het is lastig om verschillende graszoden uit elkaar te halen, want ze lijken allemaal ontzettend op elkaar. In dit artikel ga ik je de verschillen van graszoden vertellen, waardoor jij een betere keuze kan maken wanneer je graszoden wilt aanschaffen voor in je tuin. Maar misschien wil je juist wel voor bestrating gaan, lees dan hoe je dat het beste kan aanpakken.

Eigenschappen van graszoden

Het is belangrijk dat je goed op de kwaliteit let wanneer je een graszoden aanschaft. Graszoden zijn eigenlijk stukken geteeld gras die in rechthoekige stukken zijn gesneden en worden als rollen verkocht. Je kunt dus gras kopen wat opgerold is, dat maakt het vervoeren ervan een stuk makkelijker. Een graszode bestaat uit een stuk ondergrond met grasplantjes met de wortels eraan. Deze wortels zorgen ervoor dat het gras aan de ondergrond blijft zitten. De meeste graszoden zitten daarnaast ook aan elkaar door middel van een plastic net. Dit is nodig want anders valt zo’n stuk gras meteen uit elkaar. Je kunt het beste kijken naar graszoden waarbij het plastic net biologisch afbreekbaar is, dit is uiteindelijk beter voor het milieu. De kwaliteit van zo’n graszoden is afhankelijk van de leeftijd van het gras. Gras moet minstens een jaar oud zijn. 

Soorten gras

Je hebt verschillende soorten grasmatten, zo kan je kiezen voor siergazons of speelgazons. Als je een gazon hebt waar veel op gespeeld wordt heb je een ander type gras nodig dan gras voor een siergazon. Siergazons bevatten vaak een duurder gras om het mooi uit te laten zien. Bij speelgazons is het voornamelijk belangrijk dat het gras tegen een stootje kan. Speelgras bevat veel veldbeemdgras, terwijl siergras veel roodzwenkgras en struisgras bevat. Het is daarom belangrijk om rekening te houden met waar je het gras gaat aanleggen. Graszoden kopen is daarom ook niet zomaar gedaan, bedenk dus goed waarvoor jij gras nodig hebt. Als je kleine kinderen hebt en een hond zou ik je aanraden om te kiezen voor speelgras.

Bestrating de ander optie

Als je misschien na het lezen over graszoden helemaal geen gras meer wilt, kun je natuurlijk voor bestrating kiezen. Het handige is dat je zelf makkelijk je eigen tuin kan bestraten. Er bestaan verschillende soorten bestratingen, zo kun je kiezen uit betontegels, natuursteen en siergrind. Voor het bestraten van je tuin moet je ongeveer 15 tot 20 centimeter grond eruit halen, dan breng je een laag geel zand aan. Geel zand is nodig voor een goede basis en fundering. Je wilt natuurlijk niet dat na een half jaar je stenen verzakken. Bestrating kopen kan een goede optie zijn als je geen graszoden in je tuin wilt.