Tips voor het verwarmen en schoonmaken van je zwembad

30 Mar 2021

Tips voor het verwarmen en schoonmaken van je zwembad

In Nederland hebben we jammer genoeg niet dat tropische weer waarbij het zwembad vanzelf opwarmt door de hoge temperaturen. Je hebt daarom een zwembadverwarming nodig om je zwembad te verwarmen. Het verwarmen van je zwembad is eigenlijk een verplichting als je in zo’n koud landje woont als Nederland. Daarnaast is het ook belangrijk dat je het zwembad goed schoon houdt. Het kan lastig zijn om het juiste filtersysteem te kiezen. Er zijn namelijk verschillende soorten zwembadfilters. Hieronder kun je lezen hoe je een zwembadverwarming gebruikt en welke filter je kunt kiezen voor je zwembad. 

Verwarmen van je zwembad

Het is verstandig om alleen je zwembad te verwarmen wanneer het goed afgedekt is en als je niet zwemt. Wanneer je op een energiezuinige en effectieve manier je zwembad wilt verwarmen, kan je gebruik maken van een zwembad warmtepomp. Een zwembad warmtepomp lijkt eigenlijk net op een omgekeerde airco. De warmtewisselaar in de pomp, geeft de warmte aan het zwembadwater en die warmte stroomt door het water heen. Er zitten een aantal voordelen verbonden aan een warmtepomp, het is energiezuinig en effectief. Een warmtepomp is geschikt voor alle soorten zwembaden en makkelijk te installeren. Een koud zwembad vindt tenslotte niemand fijn, je kunt daarom dus kiezen voor zwembadverwarming.

Hoe reinig je het zwembad?

Wanneer je kiest voor een zandfilter werk je altijd samen met een zwembadpomp. In het filterproces zijn de zandfilter en zwembadpomp het belangrijkst, en ook dat ze goed afgestemd zijn op elkaar. Daarnaast moet het filtersysteem ook goed afgestemd zijn op de grootte van het zwembad. De grootte van je filtervat hangt samen met de maximale hoeveelheid water die er doorheen kan stromen, dat heet ook wel debiet. Neem ongeveer hetzelfde debiet als de pompcapaciteit van je zwembadpomp. Het is verstandig om een overcapaciteit te nemen van het filtervat dan een ondercapaciteit. Het is namelijk niet erg als het debiet van je zandfilter groter is dan dat van de zwembadpomp. Maar wanneer de capaciteit van je zwembadpomp groter is dan je zandfilter, zorgt dat vaak voor ontstopping. 

Verschillende filters

Je hebt verschillende filters voor je zwembad. Je kunt kiezen voor filterzand, dit is een traditionele filtermedium. Is een van de goedkoopste filters, maar moet na een aantal jaar vervangen worden. Dit moet je dan ook wel doen, aangezien je anders straks een zandbak hebt in plaats van een zwembad. Daarnaast heb je een filterglas, dit een moderne filter. Iets duurder in aanschaf, maar je kunt er wel heel lang mee doen. Grote kans dat je hem ook niet hoeft te vervangen. Je kunt ook gebruik maken van glasparels, dit is nog moderner dan filterglas. Het is erg duur in aanschaf, maar wel eenmalig. Als laatste filter heb je aqualoon, dit is geschikt voor kleinere filtersets. Deze filter heeft een een fijn filtratie en is zeer energiebesparend.