Tips voor het schoonmaken van je schoorsteen

22 Jun 2022

Tips voor het schoonmaken van je schoorsteen

Heb jij een open haard of houtkachel in huis? Dan weet je vast dat het enorm belangrijk is om de schoorsteen goed bij te houden. Door het rookkanaal geregeld te controleren en schoon te maken voorkom je dat er brand ontstaat. Ook komen er op die manier minder schadelijke stoffen vrij in jouw woning. Maar hoe kun je een schoorsteen het beste schoonmaken? Wij zetten de belangrijkste tips hier voor jou op een rijtje, van het schoonmaken met een reinigingsblok tot het afsluiten van een schoorsteenvegen verzekering

Zelf doen of een expert inschakelen

Schoorsteenvegen is misschien niet het leukste klusje, maar het moet wel echt goed gedaan worden. Doe je dit niet, dan kan een verstopping van het rookkanaal leiden tot een slechte luchtstroming in de schoorsteen, wat kan leiden tot een schoorsteenbrand. Het is aan te raden om de schoorsteen minstens eenmaal per jaar goed te reinigen. Op die manier kan de rook goed weglopen en heb je minder kans op koolstofmonoxidevergiftiging. 

 

 

Zie jij jezelf niet zo snel op het dak staan en laat je het vegen van de schoorsteen liever over aan een expert? In dat geval kun je een schoorsteenveger langs laten komen die de schoorsteen en het rookkanaal grondig schoonmaakt. Tip: er zijn zelfs speciale verzekeringen voor woondiensten die je af kunt sluiten, onder andere voor de schoorsteenveger.

 

Gebruik een met een reinigingsblok

Wil jij zelf aan de slag gaan? Dan zijn er twee manieren waarop je de schoorsteen het makkelijkst kunt schoonmaken. De eerste manier is met behulp van een speciaal reinigingsblok. Je plaatst het reinigingsblok in de open haard, steekt hem aan en laat het blok opbranden. Tijdens het branden komen er stoffen vrij die ervoor zorgen dat het vuil in het rookkanaal loskomt. Deze deeltjes verwijder je achteraf met stoffer en blik of met de stofzuiger.

Ga aan de slag met borstel

De tweede manier is met behulp van een traditionele veegset. Deze set bestaat uit een lange stok met borstel en een touw met kogel waar ook een borstel aan bevestigd zit. Begin je op het dak, zet dan eerst een stevige ladder tegen het huis. Laat dan het touw met kogel stukje voor stukje in de schoorsteen zakken en schuur al het roet onderweg naar beneden los. Hierna kun je er nog met de stok en borstel doorheen om alles schoon te vegen. 

Begin je beneden, schuur dan met de borstel al het roet aan de binnenkant van het rookkanaal los totdat je bovenaan bent aangekomen. Duw dan de stok tussen de overlap door de schoorsteen in en maak daar alles schoon. Handige tip: leg wat oude kranten of een grote doek bij de opening van de haard of kachel neer, zodat het vuil niet in de hele woning belandt.