Gras zaaien: alles wat je moet weten

20 Feb 2024

Gras zaaien: alles wat je moet weten

Wil jij ook zo’n mooi gazon in de tuin? Begin dan zo snel mogelijk met het zaaien van gras, bijvoorbeeld met graszaad van gazonplus.nl. Dit is alles wat je moet weten om een prachtig vol gazon te krijgen.

Welk zaad heb je nodig?

Welk type graszaad je nodig hebt, hangt af van het type gazon dat je wil hebben. Heb je bijvoorbeeld huisdieren en spelende kinderen? Dan kun je het beste speciaal speelgazon graszaad aanschaffen. Is je gazon er vooral voor de mooi? Dan kun je het beste gaan voor siergazon graszaad. Herstelgraszaad gebruik je om bij te zaaien, wanneer je gazon in de loop van de tijd een beetje kaler is geworden.

Wanneer moet je zaaien?

Er zijn grofweg twee perioden in het jaar waarin het weer doorgaans de ideale omstandigheden heeft om gras te zaaien. De eerste periode is van half april tot begin juni, de tweede periode van half augustus tot begin oktober. Wanneer je gaat voor de tweede optie, kun je in het voorjaar daarop waarschijnlijk al profiteren van een redelijk vol gazon.

De ideale omstandigheden

Om gras te zaaien moet de bodem minimaal tien graden Celsius zijn, anders zal het gras niet gaan ontkiemen. Zorg ook dat het nog wel een paar weken warm genoeg blijft. Ook moet de luchtvochtigheid hoog genoeg zijn. Daarom wordt het aangeraden in de warmere maanden te zaaien, niet alleen vanwege de temperatuur, maar ook omdat de luchtvochtigheid dan doorgaans wat hoger is dan in de winter.

Hoe doe je het?

Zorg voor een mooie egale ondergrond zonder onkruid. Hark de ondergrond ook alvast even goed aan om een mooi egaal gazon te krijgen. Verdeel het graszaad vervolgens in twee gelijke delen en zaai één deel over de lengte van het gazon en één deel over de breedte van het gazon. Hark het zaad vervolgens voorzichtig in, vooral niet te diep, want dat komt het ontkiemen niet ten goede. Druk vervolgens de bodem voorzichtig aan. Na een week of drie zal het graszaad gaan ontkiemen en zal langzaam maar zeker jouw nieuwe gazon steeds voller worden.