Een natuurlijke groene afscheiding

14 Mar 2021

Een natuurlijke groene afscheiding

Hagen worden voornamelijk gebruikt om een groene afscheiding te creëren tussen twee tuinen. Een haag brengt voornamelijk veel sfeer in je tuin en geeft dan ook een natuurlijke uitstraling. Hieronder kun je de voor en nadelen van een haag in je tuin lezen. 

Direct een groene afscheiding

Als je een natuurlijke afscheiding in je tuin wilt creëren, kun je kiezen voor een haag. Maar wanneer je een haag gaat planten, duurt het natuurlijk wel een tijdje totdat je haag volgroeid is. Je kunt dan het beste kiezen voor de kant & klaar haag van Mobilane, deze bestaat uit een volledig begroeide stalen raster met klimplanten. De haag is gekweekt op een biologisch afbreekbare bak van kokosplano. Je kunt daarna de haag in de grond planten. Deze hagen zijn daarnaast verkrijgbaar in verschillende soorten maten en soorten beplantingen. 

Voordelen van een haag

Hagen zijn relatief goedkoop, en daarom ook niet duur in aanschaf. Zeker wanneer je een grote tuin hebt, zijn hagen relatief een goedkope optie. Er zijn veel verschillende hagen waaruit je kunt kiezen namelijk voor een wintergroene haag of een taxus. Een taxus groeit wel relatief langzaam, terwijl een liguster juist heel snel groeit. Let daarnaast ook op de breedte van een haag, olijfwilg neemt bijvoorbeeld heel veel ruimte in. Als je graag een smalle haag wilt kies dan voor een andere plant zoals een liguster. Daarnaast stimuleer je ook met een haag het dierenleven in je tuin, zo dient een haag als schuilplaats en nestgelegenheid voor vogels. Voor de beste kwaliteit haag moet je bij Mobilane zijn. Een ander voordeel is dat je direct een groene haag hebt, je hoeft namelijk niet te wachten tot dat de haag helemaal volgroeid is. Hierdoor kun je  genieten van een mooi uitzicht en heb je direct privacy. Door te kiezen voor een haag heb je geen groene vigers nodig, en heeft het relatief weinig onderhoud als je het vergelijkt met andere bomen. Hedera's zijn de meest voorkomende hagen en zorgen ervoor dat je tuin er mooi uit ziet. 

Nadelen van een haag

Je hebt net kunnen lezen wat de voordelen van hagen zijn, maar er zitten ook een aantal nadelen aan verbonden. Wanneer je namelijk een strakke haag wilt, moet je de haag minimaal twee keer per jaar snoeien. Dit gebeurd in de maanden mei en september. Natuurlijk is het wel even slim om even bij de buren na te vragen of zij ook een haag willen. Wanneer dit niet het geval is dan moet je haag op 50 cm vanaf de erfgrens planten. Dit houdt wel in dat er veel ruimte van je tuin verloren gaat. 

Snoeitips voor je haag

Als je kiest voor een haag, betekent het ook dat je de haag moet onderhouden. Je kunt je haag snoeien, maar hoe doe je dat? In het voorjaar zie je dat hagen beginnen te groeien, je kunt dan ook het beste in het begin van de zomer je haag snoeien. De tweede keer snoeien is na de zomer, dit is ongeveer eind augustus en begin september. Je hebt ook hagen die snel groeien, deze kun je dan snoeien wanneer je dat zelf wilt. Het is verstandig om je haag te snoeien wanneer het bewolkt en droog is, zo voorkom je verbranding.