De voordelen en nadelen van een maairobot

11 Apr 2021

De voordelen en nadelen van een maairobot

We kennen allemaal de grasmaaier, maar tegenwoordig zijn er robotmaaiers die automatisch het gras maaien. Voor mensen met een grote tuin is deze robot ideaal en makkelijk te gebruiken. Hieronder kan je lezen wat een maairobot precies is en wat de voor en nadelen zijn van deze automatische grasmaaier. 

Wat is een maairobot?

Een robotmaaier maait zelfstandig jouw gazon, maar er zijn wel een aantal gebruiksaanwijzingen nodig om de robotmaaier ook echt goed zijn werk te kunnen laten doen. Het is namelijk belangrijk dat je het gazon afzet met een draad wat drie tot vijf centimeter onder de grond komt te liggen. Op deze manier krijgt de robotmaaier iedere keer een signaal en blijft hij automatisch binnen de vastgestelde lijnen. Daarnaast beschikken robotmaaiers ook over afgrond sensoren, dit is handig wanneer je tuin afloopt. Door deze sensor voorkom je dat de robotmaaier naar beneden valt. Een andere belangrijke sensor is de bots sensor, deze sensor zorgt ervoor dat de robotmaaier zich automatisch kan draaien wanneer het dichtbij een obstakel komt. Je hebt verschillende prijsklasses voor de maairobot maar er zijn ook goedkope maairobots voor thuis in een tuin kleiner dan 2500 m2. Indien het toch te duur is kan je altijd nog een maairobot huren.

Voordelen van een maairobot

Er zijn een aantal voordelen verbonden aan een robotmaaier. Het eerste voordeel is dat het tijdbesparend is. Wanneer je een groot gazon hebt kost het veel tijd om het gazon te maaien. Natuurlijk zijn er wel van de handige zitmaaiers, maar alsnog moet iemand die zitmaaier wel besturen. Dit kost veel tijd, het is daarom verstandiger om te kiezen voor professionele maairobots. Door je gazon goed bij te houden krijg je uiteindelijk een sterker gazon. Vanwege tijd kan je het grasmaaien overslaan, maar hierdoor mis je wel de kans op een sterk en gezond gazon. Door een robotmaaier aan te schaffen kan je op ieder moment van de dag de robot aan zetten. Een ander voordeel is dat het gazon tegelijkertijd wordt bemest. De robotmaaier zorgt voor een egaal gazon, wanneer je zelf aan de slag gaat met maaien kan je soms wat plekken over het hoofd zien. Daarnaast is het beter voor het milieu, aangezien de robot heel nauwkeurig te werk gaat. Een grasmaaier kan best veel geluid maken, een robot daarentegen niet. 

Nadelen van een maairobot

Hierboven heb je kunnen lezen wat de voordelen van een robotmaaier is, maar er zitten ook nadelen verbonden. Een belangrijk nadeel van een robotgrasmaaier is dat de aanschafprijs erg hoog is. Je kunt namelijk een gewone grasmaaier aanschaffen voor 200 euro, een robotgrasmaaier is al snel tussen de 800-1000 euro. In deze prijs zit dan nog geen eens de installatiekit, deze prijs kan oplopen tot 2000 euro. Het tweede nadeel is dat robotgrasmaaier ingesteld moet worden. Daarnaast moet er ook een draad 3 tot 5 cm onder de grond gelegd worden zodat de robot weet wanneer hij moet stoppen met maaien. Dit is dan wel eenmalig. Echter is dit niet voor iedere maairobot. Een robotmaaier zonder draad is er namelijk ook. Een robotmaaier valt best op, en is daarom ook diefstalgevoelig. Een dief kan namelijk makkelijk het apparaat optillen en meenemen. Echter zit er wel een pincode op de maairobot, wanneer je die een aantal malen fout invoert blokkeert de machine. Grotere machines hebben een GPS sensor met geofencing om je maairobot terug te kunnen vinden.

De maairobots bij ergonrobots.nl gaan vanaf dit jaar volledig op GPS. Er zijn maairobots die zonder begrenzingsdraad kunnen werken. Daardoor kan dezelfde robot nu met GPS 3x zoveel oppervlakte maaien.