Koning winter komt eraan: bescherm je tuin!

19 Oct 2020

Koning winter komt eraan: bescherm je tuin!

De winter staat voor de deur en dat betekent dat we nog maar weinig in de tuin zullen zijn. We verplaatsen ons lekker naar de gezelligheid binnen. Maar vergeet niet je tuin goed voor te bereiden op het strenge weer, want dat komt je duur te staan in de zomer: je tuin overleeft de weersomslag namelijk niet zonder jouw hulp. Hoe je je tuin veilig door te winter helpt vertellen wij je graag:

Bescherm je planten

Planten die vorstgevoelig zijn hebben jouw hulp heel hard nodig om de winter te overleven. Zoek daarom ruim voor de winter uit welke planten welke verzorging nodig hebben en bij welke temperaturen ze in de gevarenzone komen. Doe je dat niet, dan zullen ze afsterven. Dan zul je in het voorjaar de handen uit de mouwen moeten steken om je tuin weer levendig te krijgen voor de zomer aanbreekt. Vind hier hoe je je planten tegen vorst beschermt.

Wintergazon

Gras kan gemakkelijk tegen vorst, maar je moet het wel goed in de gaten houden. Hier enkele belangrijke tips voor ieder gazon:
– hark of blaas regelmatig alle bladeren van je gazon. Door het pak bladeren krijgt gras minder licht en zuurstof wat voor dorre, bruine vlekken kan zorgen
– Maai het gazon nog net voor de winter op een lengte van zo’n 4 centimeter
– Laat sneeuw vooral gewoon liggen. Het werkt als een isolerende laag tegen de strenge vorst
– Probeer het gras te vermijden als er sneeuw op ligt.
In de herfst of winter je gras bijzaaien of opnieuw aanleggen doe je het beste met graszoden.

Sluit je water af!

Van je buitenkraan natuurlijk. Als je dat niet doet voordat het gaat vriezen, dan loop je kans dat de kraanleiding kapot vriest. Dan heb je niet alleen een klus te klaren, maar gaat het je ongetwijfeld ook geld kosten.

Maak je vijver winterklaar

In de herfst zullen veel vijverplanten en algen wegrotten. De gassen die daarbij vrij komen kunnen ervoor zorgen dat vissen stikken. Zorg dat de gassen kunnen worden afgevoerd door een luchtpomp of ijsvrijhouder in je vijver te plaatsen.

Bedek vogeldrinkbakjes met een stukje gaas

Zo kunnen vogels er wel uit drinken, maar er niet zichzelf in onderdompelen. Als ze dat wel doen dan bestaat de kans dat de vleugels bevriezen.