Alles wat je moet weten over gipsplaten stucen

27 Sep 2021

Alles wat je moet weten over gipsplaten stucen

Gipsplaten worden ook wel als het ideale bouwmateriaal gezien, het is licht, goedkoop en makkelijk te gebruiken. Veel klussers kiezen daarom ook voor gipsplaten om bijvoorbeeld een scheidingswand te maken of om een plafond te verlagen. Voor een strakke afwerking van een wand kan je ervoor kiezen om je gipsplaten te laten stucen. Hierdoor zie je geen overgang meer tussen de verschillende platen en is je muur of plafond weer strak en glad. Je kunt gipsplaten op verschillende manieren stucen. Hieronder kan je lezen waar je op moet letten als je gipsplaten gaat stucen. Ook kom je er achter of je zelf je gipsplaten gaat stucen of dat je het toch beter kan overlaten aan een professional. 

Gipsplaten stucen

De meeste mensen kiezen ervoor om hun gipsplaten te laten stucen, hierdoor krijg je een strakke en gladde afwerking van de gipsplaten. Je kunt bijvoorbeeld gipsplaten om een scheidingswanden te plaatsen of iets op te knappen. Het enige nadeel is dat je tussen de platen altijd naden ziet. Door de gipsplaten te stucen helpt het om de naden en de schroefogen te dichten, hierdoor wordt de muur helemaal glad gemaakt. Bij het stucen van gipsplaten heb je twee mogelijkheden, je kunt er voor kiezen om alleen de naden en de schroefogen te stucen. Dit kan je doen wanneer je de muren gaat behangen. Door alleen de naden van de gipsplaten te behangen, creëer je een egale ondergrond voor het behang. Als je van plan bent om de gipsplaten te verven, dan is dit geen geschikte methode. Je zult ervaren dat de naden van de gipsplaat verschillend blijven aanvoelen. Je zult nooit een egaal resultaat krijgen. 

Verschillende soorten stuc

Ben je van plan om je gipsplaten te stucen, dan zijn bijna alle typen stucwerk geschikt voor het stucen van je gipsplaten. Veelgebruikte opties voor het afwerken van een muur zijn glad pleisterwerk of spachtelputz. Ben je van plan om je plafond te stucen, dan kan je het beste gaan voor spackspuiten of latex verfspuiten. Deze twee opties zijn ook geschikt voor het afwerken van je muren. Heb je niet een heel groot budget dan kan je ook voor de traditionele optie gaan en dat is met de hand stucen. Stukadoor Purmerend kan jou een goed advies geven over de diverse mogelijkheden die er zijn. 

Aandachtspunten voor stucen

Wanneer je de gipsplaten gaat stucen, zijn er een aantal punten waar je op moet letten. Een goede voorbereiding is nodig wanneer je van plan bent om je gipsplaten te stucen. Om scheuren te voorkomen is het belangrijk om je gipsplaten te behandelen met een voorstrijk of primer. Doe je dat niet, dan bestaat er een kans dat de stuc op de gipsplaat niet goed hecht en gaat afbrokkelen en scheuren.