Aaltjes als biologische bestrijding tegen engerlingen

03 Nov 2020

Aaltjes als biologische bestrijding tegen engerlingen

Een familie die behoort tot de bladsprietkevers. Larven van een kever dat zijn engerlingen. Engerlingen zijn er in veel soorten. De meeste soorten die in Nederland voorkomen zijn de rozenkever, meikever, junikever, julikever, bladsprietkever en de anomala dubio. Engerlingen vliegen! Engerlingen voeden zichzelf met bloemknoppen en bladeren tijdens deze vluchten. Wanneer de vrouwtjes eieren hebben gelegd duurt het nog ongeveer 6 weken totdat de eerste larven zich ontwikkelen. Engerlingen voeden zich met humasachtig materiaal en vreten ook aan haarwortels. Verder eten Engerlingen planten en wortels van het gazon. De vochthuishouding wordt door Engerlingen sterk ontregeld en planten sterven vaak na verloop van tijd. Engerlingen zijn makkelijk te herkennen. De kleur van het gazon heeft geel bruine sprieten en oogt minder fris. Bij Biogroei krijg je als tuinman een korting op alles wat je nodig hebt bij de bestrijding van engerlingen.

Een larven gazon

Engerlingen vernietigen snel een prachtig gazon. Een puinhoop! Een ravage is het geworden! Kale plekken van vogels die in het gazon pikken. Wat een ellende die engerlingen. Engerlingen, ook wel kever larven genoemd, brengen veel schade met zich mee. De wortels van het gras zijn het voedsel van larven. Doordat de engerlingen zich voeden met het gras kan het gazon weinig vocht en voeding opnemen. Door de slechte opname van vocht kleurt het gazon niet meer goed groen. Kevers komen tevoorschijn in het voorjaar. De keverlarven gaan in het voorjaar op zoek naar voedsel. Hebben de larven genoeg gegeten dan planten ze zich voort en leggen ze eieren in het gazon. Wanneer de engerlingen uitkomen richten ze zich meteen op het gras en gaan door tot het winter is. Als de winter is aangebroken kruipen de larven van kevers dieper in de grond. Zijn de larven eenmaal diep in de grond aangekomen, dan houden ze een winterslaap. Wanneer larven overwinteren zullen ze het gazon niet beschadigen. Larven merken meteen als het voorjaar weer komt en het weer warmer wordt. Ze worden weer actief en groeien uit tot kevers. Deze cyclus blijft natuurlijk doorgaan tenzij je aaltjes tegen engerlingen inzet. 

Aaltjes tegen Engerlingen

Aaltjes tegen engerlingen is toch echt de beste manier op van engerlingen af te komen. Aaltjes worden vaak ingezet bij het bestrijden van engerlingen. Dit proces gaat natuurlijk. Parasieten, ook wel microwormen genoemd, kruipen in de engerlingen en verdoven ze. Daarna eten ze de dode larven op. Wanneer de aaltjes tegen engerlingen worden ingezet ben je verzekerd van een mooier terras. Het gebruik van aaltjes is een biologische methode om engerlingen te bestrijden. Benieuwd hoe? Los de aaltjes op in water en verspreidt ze met de gieter. De aaltjes zoeken de engerlingen op en infecteren deze. Doordat ze de dode larven opeten kunnen de aaltjes zich reproduceren. Nadat ze zich gereproduceerd hebben gaan ze weer op zoek naar een nieuwe prooi. Wanneer aaltjes ingezet worden is het wel noodzakelijk om de grond minimaal twee weken vochtig te houden. Zijn er veel engerlingen dan moet de grond vier tot zes weken vochtig gehouden worden. De grond vochtig houden is nodig want anders kunnen de aaltjes niet overleven.